Windmolens in de Eifel, landschap vervuiling en klimaathysterie? En hoe denken de toeristen hier over?
Wie de Eifel en Duitsland kent heeft zeker de vele windmolens gezien op de heuvels verspreid over de Eifel. Op de ene plek zie je er meer dan de andere maar je kan er bijna niet omheen.
Even het hele (duurzame)energievraagstuk terzijde, kan het soms best een storend gezicht zijn in het mooie landschap.
In Duitsland en in de Eifel is het al jaren een enorm discussiepunt zowel voor de locale bevolking als de politiek. Discussie over plaatsing van windmolens op particuliere grond, slagschaduwen, lawaaioverlast en twijfels over het rendement en nut van de windmolens en windenergie.
Een veel gehoorde kreet is; “Windmolens draaien op subsidie in plaats van wind“. En daar zit een kern van waarheid in. Maar daar gaan we nu verder allemaal niet op in.
Een belangrijk vraagstuk was altijd al: Hoe denken toeristen over de windmolens, storen zij zich er aan en, heel belangrijk, blijven ze hierdoor weg uit de Eifel? Het gevoel leefde dat dit zo was namelijk.
Hiernaar is onlangs een onderzoek gedaan in het Duits-Belgische Natuurpark in het westen van de Eifel. Bezoekers van het gebied, hoofdzakelijk dagtoeristen maar ook vakantiegangers werden ondervraagd.
De vraagstelling was of men zich stoorde aan de windmolens of niet. Met als centraal thema, gaan toerisme en alternatieve energie samen?
De mensen werden op een locatie ondervraagd waar ook daadwerkelijk de windmolens stonden en duidelijk in het landschap aanwezig zijn.
De uitkomst was verrassend, 87% van de ondervraagden had niets tegen de windmolens. Verder gaf 59% aan het niet storend te vinden en 28% vond het wel storend maar “accepteerde” het.
Verder werd er nog gevraagd of men juist voor concentratie van meerdere windmolens in een gebied was of voor verspreiding over een groter gebied. Voor concentratie in een gebied was 53% terwijl 37% meer voor de verspreiding was. (Bron: Kölner Stadt Anzeiger najaar 2012)
Conclusie is (uit dit specifieke onderzoek) dat toeristen dus niet wegblijven door de windmolens. Wel werd aangeven dat een dergelijk onderzoek natuurlijk altijd een momentopname is.
Toch hoor je in de Eifel hele andere geluiden dan uit dit onderzoek naar voren komt. Er is door lokale bevolking én toeristen steeds minder begrip voor de alsmaar oprukkende windmolen parken. Dat was in 2012 en de daarop volgende jaren tot 2020 nog steeds.
Windmolens en windmolenparken aanslag op natuurgebieden.
Toch blijkt vaak, wanneer je mensen spreekt (toeristen en plaatselijke bevolking), dat een merendeel de windmolens zeer storend vindt. Dit plaatst dus wel enige vraagtekens bij de uitkomst van bovengenoemd onderzoek.
En afgezien van het toerisme blijken ook de lokale bevolking en omwonenden veel hinder te ondervinden. Deze hinder bestaat niet alleen uit het lelijke uitzicht maar ook hinder in de vorm van de eerder genoemde slagschaduwen en geluidsoverlast.
Maar hoe er ook over de windmolens, en het nut van de windmolens in de Eifel, gedacht wordt, het (b)lijkt dat de opmars van de windmolens (helaas) onstuitbaar is.
En het toenemende aantal windmolens in de Eifel is best wel een beetje jammer en zelfs bedreigend voor de natuur, het landschap en het uitzicht.
Natuurlijk moet er aan milieuvriendelijke / duurzame energie gedacht worden. Maar soms lijkt het of het even vergeten wordt dat een steeds groter windmolenpark ook een aanslag op de natuurgebieden en de leefomgeving van mensen en dieren is.
Wat vind jij van de windmolens in het duitse Eifel landschap? Laat het ons weten en laat hieronder een reactie achter.
Misschien wil je ook lezen:
Stormbeest zegt
Ik vind dat ze het landschap compleet om zeep helpen. Zeker omdat het om van die extra lelijke gevallen met rood-wit gestreepte wieken gaat. Ik zou hierdoor zelfs niet meer naar de Eifel komen als dat mijn favoriete vakantiegebied was. Duurzame energie is best nuttig, maar waarom kunnen ze die gedrochten niet in industriegebieden plaatsen in plaats van midden in het mooie landschap??
mr. zegt
nee, grote kans dat ik weg zou blijven
R. Dekker zegt
Ik had mijn vakantie in juni 2015 in de Eifel gepland, ik was daar een jaar of 20 geleden al eens geweest en herinner, me die prachtige mooie heuvels en ver gezichten.
Als je het eerste vergezicht met glooiende heuvels ziet, die volledig met windmolens gevuld is, denk je nog: ‘Best wel een grappig gezicht’, maar als je na een half uur rijden nog steeds uitsluitend windmolens ziet, begint het irritant te worden. We stoppen in het Het Eifel nationale park om een stuk te wandelen, maar zelfs daar ontkom je niet aan de windmolens, men is er zelfs een nieuw windmolen park in het bos aan het bouwen. Dit stukje Duitsland is voor mij totaal verkracht en ik besluit hier niet te overnachten, maar verder een stuk verder te rijden, het zal echt wel een keer ophouden. Niet dus, het is al wat je ziet, windmolens, windmolens, windmolens en als je even door bebouwing rijdt en geen windmolens ziet, duiken ze direct op als er ergens laagbouw is. Het is een afschuwelijk, surrealistisch en zelfs eng beeld. Ik ben -totaal onbedoeld- de nacht door gereden naar Oostenrijk, waar men de natuur nog wel respecteert
J.Zwarteveen zegt
wij hebben een vakantiehuis net naast de Eifel, aan de andere kant van de Moezel. Dit huis ooit gekocht vanwege de prachtige omgeving. Tot onze schrik waren er in de paar maanden dat we weg waren opeens 12 windmolens aan de horizon te zien. De eerste 7 die nog dichter in de buurt geplaatst waren geven een voortdurend alternatief gebrom, als overvliegende vliegtuigen. Dit houdt nooit op. Alleen met de ramen dicht in huis is het nog stil. Een wandeling door het bos waarin de windmolens staan, is een kwelling: je wordt gek van het lawaai. Nu zijn er weer 23 goedgekeurd, hoewel de natuurbeschermingswet aan de laars gelapt is, maar een beroep daarop hautain wordt genegeerd door de ambtenaren die mooi langs de Moezel wonen, en de molens niet zien en horen, maar wel fors pachtgelden opstrijken voor hun gemeentes. Wij zoeken een ander vakantiehuis, maar vrezen dat we uit de Eifel of de Hunsrück weg moeten, en de waarde va ons vakantiehuis gaat omlaag: wie wil er in de vrede nog wonen in die herrie? O ja, de Verbandsgemeinde Bernkastel wil eigenlijk wel 60 windmolens bij elkaar geplaatst zien. Per molen moet een hectare beschermd bos worden gekapt, en dat mag zomaar… Ik vraag me af hoe het met de geluidsnorm zit als er zoveel molens staan. Zal wel net zo gaan als bij Schiphol……
Embo zegt
Ik lees het volgende:
Quote “De mensen werden op een locatie ondervraag….altijd een momentopname is.”
Dit is natuurlijk geen gedegen onderzoek met een controlegroep. Is de groep toeristen die al niet meer kwam vanwege de windmolens ook ondervraagt? Hoe zit het met de inkomsten van de locale recreatieondernemers? Verkiezen toeristen uiteindelijk toch niet voor gebieden waar nog geen windmolens staan, bijv. die groep 41% die het wel storend vind? Dan kan een meerderheid best ‘voor’ zijn, maar dat betekent nog niet dat de windmolens funest voor de locale economie zijn…
Eifel Info zegt
Dit oudere onderzoek is o.i. ook niet echt representatief en goed uitgevoerd. Feit blijft dat er meer negatieve dan positieve geluiden over de windmolens in de Eifel te horen zijn.
Jan zegt
Voor het eerst sinds jaren weer eens in de Eifel. Ik ben me kapot geschrokken hoe hier met het landschap is omgegaan. Nergens meer een mooi vergezicht zonder storende windturbines. Volgens mij klopt er gewoon iets niet en zitten hier lieden achter die hier heel veel geld aan verdienen. Als je houdt van een mooi landschap, dan kun je de Eifel beter mijden.
Wim Maat zegt
Ik stel voor alle mensen die klagen over windmolens van het elektriciteitsnet af te sluiten.
Made Liefje zegt
Het is maar goed dat u het niet voor het zeggen hebt. Dictators genoeg op de wereld.
Sabrina Meijer zegt
Verschrikkelijke monsterachtige dominant aanwezige krengen. Wat die kosten aan ‘veevuilende energie’ om te maken is ongekend, meer dan het oplevert, rendement is bedroevend en na de ellendige korte levensduur zitten we meer een brok vervuilend afval. Kortom slecht bedacht, geen enkel voordeel en een ellende voor velen en velen. Enige kleine lichtpuntje is misschien dat ze na 15 jaar wegens milieuvervuiling en bedroevend rendement weer weggehaald worden. De dag waarnaar ik uit zal kijken.
anne-lies vanmechelen zegt
Wij hebben nu 7 jaar een vakantiehuis aan de Belgische kant van de Hoge Venen-Eifel. Er is inderdaad op zijn minst “zicht” vervuiling. Wat mij altijd verbaast is dat men overal in Europa opteert voor giga projecten en weinig onderzoek doet naar lokale, kleinschalige en particuliere energie transitie. Als, zoals in België, de transportkost van energie nu bijna 60% van de factuur uitmaakt, dan is er toch iets loos? Veel mensen smeken om “off-grid” te gaan maar men mag, wil of kan niet…welke belangen spelen hier? Ik denk inderdaad een aantal lokale zaken zoals de inkomsten voor de gemeente, de grondeigenaars….
Gerard zegt
Wij waren een jaar of tien geleden voor het laatst in de Eifel. Wat schrokken we toen we er deze week voor een wandelweek arriveerden. Een totaal verpest landschap! Overal die monstrueuze windmolens. Onbegrijpelijk dat een overheid dit heeft laten gebeuren. De mevrouw bij wie we een huisje huurden beaamde dat er veel negatief commentaar op de molens komt en dat bijna iedereen in het dorp ze ook liever kwijt dan rijk is. Wij wandelden een paar dagen in de minst verknalde gebieden en zijn toen eerder dan gepland en gedesillusioneerd teruggekeerd naar huis. Hopelijk maken wij het nog mee dat die landschapsvervuilende ondingen worden vervangen voor een intelligentere, esthetische vorm van schone energie. Tot die tijd mijden we de Eifel. Met pijn in ons hart, dat wel.