Wildkamperen en trekking in de Eifel is de ultieme natuurbelevenis. Hoewel wildkamperen verboden is in Duitsland zijn er in de Eifel toch officiële, legale mogelijkheden in het Nationaal Park!
Trekking en wildkamperen spreekt veel kampeerders en natuurliefhebbers aan. Steeds meer mensen willen op deze manier er even helemaal uit zijn en gaan op pad met een rugzak en een tentje.
In de Eifel kun je prachtige trekking tochten maken en dagenlang door de natuur wandelen en hiken. Het Nationaal Park Eifel heeft ook schitterende routes, bijvoorbeeld de Wildnis Trail.

Wanneer je een meerdaagse tocht maakt kun je natuurlijk op veel manieren overnachten. In de Eifel zijn voldoende accommodaties voorhanden zoals hotels, pensions en vakantiewoningen. Ook zijn er vele campings waar je je tentje op kan zetten voor een overnachting.
Maar de ultieme trekking belevenis is natuurlijk wildkamperen. De hele dag wandelen door de prachtige natuur die de Eifel te bieden heeft en dan ’s avonds midden in de natuur je tentje opzetten en slapen met alleen maar natuurgeluiden om je heen en de sterrenhemel boven je.
Alleen het probleem is dat in Duitsland wildkamperen verboden is. Maar daar heeft het Nationaal Park Eifel wat op gevonden: Trekking-Eifel. Op een aantal plaatsen zijn wild-kampeerplaatsen gecreëerd.
Wildkamperen in de Eifel; de kampeerplaatsen / trekkingplekken.
In het Nationaal Park zijn midden in de natuur, op verschillende plaatsen, vier (inmiddels 18 plekken / locaties) wild-kampeerplaatsen / trekkingplaatsen gemaakt.
De plaatsen liggen midden in de natuur en zijn alleen te voet bereikbaar. Ook zijn de locaties niet openbaar. Je krijgt bij het vooraf reserveren van de plaats de gps coördinaten. Hierover later meer.
De vier (inmiddels 18) wild-kampeerplaatsen zijn uiteraard heel basic uitgevoerd. Er is een houten platform waar plek is voor twee tenten. Ook is er een picknicktafel. Tot slot is er nog een toilet (composttoilet) aanwezig.
Zelf dien je dus de tent, al het verdere materiaal voor de tent en bijbehorende uitrusting mee te nemen. Het spreekt voor zich dat eten en drinken ook zelf meegenomen dient te worden. Water is NIET aanwezig dus zorg voor voldoende water!
De vier (inmiddels 18) plekken hebben allemaal hun eigen naam en liggen op diverse soorten locaties midden in de natuur. Zo is er een plek midden in het bos maar wil je meer uitzicht dan is er ook een plek met prachtige vergezichten of aan het water.
De wild-kampeerplaatsen hebben o.a. de volgende namen gekregen; “Ich bin mal kurz weg”, “Walden”, “Land in Sicht” en “Nordstern”. Hieronder de opsomming van alle trekkingplaatsen met het bijbehorende nummer:
- P01 Nordstern
- P02 Land in Sicht
- P03 Walden
- P04 Ich bin mal kurz weg
- P05 Birkenrausch
- P06 Abgetaucht
- P07 In die Wildnis
- P08 Großer Wagen
- P09 Basislager
- P10 180°
- P11 Ruf des Venns
- P12 Krawutschke Biwak
- P13 Schlüsselstelle
- P14 Klein Schweden
- P15 Aufwärts!
- P16 Buschfieber
- P17 Feuerland
- P18 Mit Seeblick
Boeken van de plekken doe je dus via de website van Trekking Eifel. De link staat verderop vermeld bij praktische informatie.
Hoe werkt het met de trekkingplaatsen.
Zoals aangegeven moeten de wild-kampeerplaatsen / trekkingplaatsen vooraf geboekt worden. Wanneer je de boeking hebt gedaan krijg je de gps coördinaten. Dan kun je de trekkingtocht gaan plannen met als einddoel je gereserveerde plaats.
TIP: Op iedere wild-kampeerplaats is plek voor twee tenten. Wil je de plek helemaal voor jezelf (dat is toch de beste beleving) boek dan gewoon twee plaatsen!
Op de website van Eifel-Trekking (link verderop in het artikel) kun je de boeking doen. Het is populair dus reserveer ruim van te voren. Neem een bewijs van reservering mee op je tocht zodat je die kan tonen mocht dat nodig zijn.
Op dezelfde website kun je ook een route samenstellen. Er is keuze uit ruim 700 wandelroutes. Ook kun je zelf helemaal bepalen hoe je route is aan de hand van de gps coördinaten.
De uitrusting voor het wildkamperen in de Eifel.
Voor de meeste mensen die dit soort trekking tochten gaan maken en wildkamperen zal de uitrusting voor zich spreken.
Maar nog even kort een greep uit de aanbevolen benodigdheden:
- Tent en scheerlijnen. Let op de afmetingen van je tentje i.v.m. het platform.
- Rugzak
- Slaapzak
- Wandelkaart
- GPS
- Wandelschoenen
- Regenkleding
- Water en eten
- Toiletpapier (is niet aanwezig bij het composttoilet)
- Eerste hulp artikelen
Wil je nog wat aanschaffen dan kun je de bovengenoemde artikelen aanklikken voor meer informatie.
Praktische informatie Wildkamperen en Trekking in de Eifel.
- Plaats / gebied: Nationaal Park Eifel in de Eifel in Duitsland
- Geopend: Wildkamperen mogelijk van 1 april – 31 oktober
- Maximale verblijfsduur: 2 dagen
- Honden: toegestaan
- Open vuur: kampvuur verboden i.v.m. brandgevaar (koken toegestaan op gas / spiritus)
- Afval: meenemen, geen sporen achterlaten
- Maximale afmeting tent: 2,25 x 3,5 meter
- Kosten: € 15,- per tent per nacht
- Reserveren en meer info: Online via website Trekking Eifel
Wildkamperen in de Eifel? Een aanrader!
Dus wat dacht je van wildkamperen in het absolute donker en de prachtige natuur van de Eifel! Niet voor niets is hier ook het Sterrenpark Nationaal Park Eifel. Doordat er geen lichtvervuiling is, is het Nationaal Park Eifel ook aangewezen als officieel sterrenpark. Prachtig om de nacht door te brengen op je wildkampeerplek.
Wildkamperen en trekking in de Eifel is een absolute belevenis voor de kampeer- en natuurliefhebber. Via Trekking-Eifel kun je dus legaal wildkamperen en genieten van dit mooie stukje Duitsland!
Geef een reactie