De Trasshöhle in het Brohltal zijn imposante grotten welke je kan bekijken en verkennen. Deze opmerkelijke grotten hebben een geschiedenis die ver terug gaat in de tijd toen de Eifel nog vulkanisch actief was.
In het Brohltal, in het oosten van de Eifel niet ver van de Laacher See, liggen de Trasshöhle. Deze grotten zijn een leuke en interessante bezienswaardigheid in de Eifel. Je kan hier rondlopen en de grotten verkennen en bekijken. En je kan alles te weten komen over het ontstaan van de grotten en het gebied.
Het unieke landschap van dit stukje Brohltal is een belangrijke toeristische trekpleister geworden voor de regio. Er is een aangeduide wandelroute die je door het gebied voert en langs de grotten. Middels informatieborden kun je meer te weten komen over het gebied en de grotten.
De geschiedenis en het ontstaan van de Trasshöhle en het Brohltal.
De geschiedenis van het ontstaan van de Trasshöhle en het Brohltal gaat ver terug in de tijd. Ruim 13.000 jaar geleden, toen de Eifel nog een actief vulkanisch gebied was, kwam de Laacher See vulkaan tot een enorme uitbarsting.
De grote uitbarsting van de vulkaan, de hete as-uitstoot gecombineerd met de ontstane regenneerslag zorgde voor een gigantische stroom van modder, vulkanisch as en gesmolten gesteente.
Meer over de Eifel als vulkanisch gebied kun je lezen in ons artikel: De Vulkaaneifel: meren en kraters in de Eifel.
Deze dodelijke en alles vernietigende stroom verbrandde en vernietigde alles op zijn pad. Dit soort stromen kunnen wel een snelheid bereiken tot 100 kilometer per uur en tot wel 100 kilometer ver komen.
De van de Laacher See vulkaan afkomstige stroom, met een temperatuur van 400 tot 600 graden celsius, baande zich een weg door het Tönissteiner Tal, nu beter bekend als de Wolfsschlucht.
De metershoge stroom vulde vervolgens het Brohltal tot een hoogte van 60 meter! De stroom vervolgde zijn weg door het Brohltal richrting de Rijn waar het uiteindelijk tot stilstand kwam.
Alles onder de dodelijke stroom was vernietigd en verdwenen. In de volgende duizenden jaren ontstond door het water van de Brohltalbach een ravijn, een kloof, in het gebied.
De Romeinse tijd.
Toen de Romeinen in het gebied kwamen, aan het begin van onze jaartelling, herkenden ze al snel het gewilde en kostbare gesteente in het Brohltal.
Het Trass-gesteente werd door de Romeinen gewonnen hier in het gebied. Ze lieten de grote blokken gewonnen gesteente via de Rijn vervoeren.
Het Trass-gesteente uit het Brohltal werd overal in het Romeinse Rijk gebruikt voor hun bouwwerken.
Nadat in de vierde eeuw de Romeinen door de Franken waren verslagen werden de steengroeven nauwelijks meer gebruikt.
Nederland wordt de grootste afnemer van het Trass-gesteente uit het Brohltal.
Na eeuwen lang kwam er in de 17e eeuw weer vraag naar het gesteente uit het Brohltal. In Nederland ontdekte men dat het Trass-gesteente ideaal was voor de waterbouw. Wanneer het gesteente namelijk vermalen werd was het een zeer goed cement. Bij gebruik onder water stolde het perfect.
Door de grote en constante vraag vanuit Nederland bloeide de industrie weer op in het Brohltal. Ook werd er een grote Trass-molen gebouwd die het steen vermaalde tot het cement.
De winning, het malen en het vervoer van het gesteente was zeer belangrijk voor de economie in het Brohltal. In de 18e eeuw werkten er ruim 300 mensen in de groeves.
Het ontstaan van de Trasshöhle.
Het winnen van het Trass-gesteende was handenarbeid. Het gesteente werd uit de rotswanden uitgehouwen. Het gesteente werd verzameld en op karren naar de molens vervoerd waar het werd vermalen tot het soort cement.
Het cement werd vervolgens droog opgeslagen in de, door de winning van het gesteente ontstane, “grotten”.
In het begin van de 20e eeuw kwam er een eind aan het tijdperk van de Trass-steen winning. Daarna werden de Trasshöhle jarenlang gebruikt als opslag plaats voor materialen en als veestalling.
Toen de Trasshöhle en het gebied van de Trass-winning in het Brohltal onder bescherming werden geplaatst als geologisch en historisch bijzondere plaats, kwam ook het toerisme op gang.
Het unieke landschap, de grotten, de geschiedenis en het verhaal van de plek is een mooie en interessante bezienswaardigheid in de Eifel.
Route naar de Trasshöhle in het Brohltal.
Komende vanaf de Autobahn A61, afslag Niederzissen. De Bundesstrasse B412 volgen richting Brohl-Lützing. Ongeveer een kilometer na Brugbrohl is er een afslag richting Maria Laach. Parkeren kan bij Café-Restaurant Jägerheim of 100 meter verder rijden naar Bad Tönisstein.
Ook rijdt de Vulkan Express, de Brohltalbahn in de buurt. Een ritje met het treintje door de regio is ook een belevenis. Meer info: Vulkanexpress Brohltalbahn.
Hotels en accommodaties in de omgeving.
Wil je dit mooie gebied verder verkennen dan is de omgeving een prima plaats om je vakantie of bijvoorbeeld een weekend door te brengen. Naast de Trasshöhle zijn er vele bezienswaardigheden maar ook mooie fiets- en wandelroutes in de buurt.
Kijk hieronder voor hotels, vakantieaccommodaties en aanbiedingen bij: Hotels in de oost Eifel:
De Trasshöhle in het Brohltal zijn absoluut de moeite waard om te gaan bekijken wanneer je in de Eifel in Duitsland bent. De grotten, het unieke gebied en de geschiedenis van de plek maken dit tot een leuke en leerzame bezienswaardigheid.
Wat je ook in de omgeving kan bekijken:
- De Laacher See, een prachtig kratermeer in de Eifel
- Maria Laach Abdij, één van de mooiste kloosters van Duitsland
- Lavadome: Het Duitse Vulkaanmuseum in Mendig
- Groeve Meurin. De grootste Romeinse steengroeve
- Gänsehalsturm in Bell
- Burg Olbrück
Andere grotten in de Eifel:
leen parie zegt
fijne leerzame verhalen van de eifel info.