In het zuiden van de Eifel ligt de oudste stad van Duitsland, Trier. Er zijn vele bezienswaardigheden waaronder de bekende Porta Nigra, een oude Romeinse stadspoort.
Dit indrukwekkende monument is niet alleen een symbool van de stad Trier, maar ook een stille getuige van het roemrijke verleden van een van de oudste steden van Duitsland. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis vol interessante informatie en leuke weetjes over dit fascinerende bouwwerk.
TIP. Wie in de Eifel op vakantie gaat moet Trier gezien hebben, de oudste stad van Duitsland en rijk aan cultuur en bezienswaardigheden. Maar ook één van de grotere winkelsteden van de Eifel. Wil je alles weten over Trier, zoals de bezienswaardigheden, winkelen, eten & drinken, parkeren, overnachten en nog veel meer, lees dan ook ons artikel: Trier. Alle info over de oudste stad van Duitsland.
De Geschiedenis van de Porta Nigra
De Porta Nigra is een oude Romeinse stadspoort die dateert uit 180 jaar na Chr. De Porta Nigra is één van de bestbewaarde oude Romeinse stadspoorten ten noorden van de Alpen.
In de tijd dat de Romeinen de poort bouwden werden alle openbare gebouwen gemaakt van grote zandsteenblokken. De grootste hebben een gewicht van wel zes ton. Deze “bouwblokken” werden uit het Kylltal gehaald. Om de blokken op maat te zagen gebruikten de Romeinen grote zagen, gemaakt van brons, die werden aangedreven door molens.
Bij de aanbouw werden door de Romeinen de grote zandsteenblokken gestapeld. Cement of specie werd er niet gebruikt. Ze gebruikten een soort ijzeren krammen om de blokken te verbinden. Zo’n kram is nog te zien bij de oostelijke wenteltrap, binnenin de poort. Aan de buitenzijde van de Porta Nigra zijn nog veel roestsporen te zien. Hier zaten vroeger de krammen maar in de middeleeuwen zijn er veel weggeroofd om het om te smelten.
Een Toren zonder Klok, een Kerk zonder Schip
Tijdens de Middeleeuwen onderging de Porta Nigra een opmerkelijke transformatie van militair bouwwerk naar een religieuze plaats.
In de 11e eeuw werd de poort omgebouwd tot de kerk van Sint Simeon, nadat een kluizenaar, de Griekse monnik Simeon, zich erin had gevestigd. In 1035, na zijn dood, werd hij heilig verklaard en op de benedenverdieping begraven.
Deze unieke geschiedenis geeft de Porta Nigra een extra dimensie; het is een van de weinige overgebleven voorbeelden van een Romeins bouwwerk dat in de middeleeuwen voor religieuze doeleinden is hergebruikt.
De aartsbisschop Poppo von Babenberg liet ter ere van hem twee kerken bouwen in de Porta Nigra. Deze werden tussen 1804 en 1809 gesloopt op bevel van Napoleon waardoor de poort weer zijn oorspronkelijke aanzien kreeg.
Architectonische Wonderen
De Porta Nigra is opmerkelijk vanwege zijn architectuur. Met zijn imposante hoogte van ongeveer 30 meter biedt het een indrukwekkend uitzicht over de stad Trier.
Als je de trappen beklimt, word je niet alleen beloond met een adembenemend panorama, maar krijg je ook de kans om de ingenieuze bouwtechnieken van de Romeinen van dichtbij te bekijken.
Let vooral op de precisie waarmee de zandstenen blokken zijn uitgesneden en geplaatst, een testament van Romeinse vakmanschap en ingenieurskunst.
Leuke Weetjes over de Porta Nigra
- De Kleur van de Geschiedenis: Je vraagt je misschien af waarom de poort ‘Porta Nigra’ (zwarte poort) wordt genoemd. De naam komt van de donkere kleur van de stenen, die door de eeuwen heen zijn verweerd en een donkere patina hebben gekregen.
- Een Kluizenaar als Bouwmeester: Het verhaal van Sint Simeon, de kluizenaar die in de Porta Nigra woonde en wiens aanwezigheid de transformatie van de poort in een kerk inspireerde, voegt een mystiek element toe aan de geschiedenis van het monument.
- Een Monument van Wereldformaat: De Porta Nigra is niet alleen een nationaal monument in Duitsland, maar maakt ook deel uit van het UNESCO Werelderfgoed als onderdeel van de Romeinse monumenten, de Kathedraal van Sint-Peter en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Trier.
Bezoekers informatie Porta Nigra
- Adres: Porta Nigra Platz, 54290 Trier, Duitsland.
- Openingstijden:
- November t/m februari: 9:00 – 16.00 uur.
- Maart: 9:00 – 17.00 uur.
- April t/m september: 9:00 – 18:00 uur.
- Oktober: 9:00 – 17:00 uur.
- Toegangsprijzen: Volwassenen: € 4,-. Kinderen van 6 – 18 jaar: € 2,50. Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis. Ook zijn familiekaarten verkrijgbaar.
- Let op: Toegangsprijzen en openingstijden kunnen wijzigen. Check ook altijd even de website van de stad Trier.
Conclusie
Een bezoek aan de Porta Nigra is een must voor iedereen die Trier bezoekt. Het biedt een unieke kans om terug te stappen in de tijd en een tastbaar stuk geschiedenis te ervaren. De poort is dagelijks geopend voor bezoekers, met rondleidingen die je dieper meenemen in de rijke geschiedenis van het monument. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een uniek fotomoment, de Porta Nigra stelt niet teleur.
Eerdere artikelen: