In Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld om met oud en nieuw oliebollen te
In Duitsland kennen ze geen oliebollen zoals wij die kennen. Hier worden bijvoorbeeld Krapfen, ook wel Berliner bollen genoemd, gegeten. Deze zijn echter gewoon het hele jaar verkrijgbaar en niet specifiek voor de jaarwisseling. Ook hebben de duitsers Mutzen een soort “oliebol-achtig” iets.
Maar als nederlander in de Eifel wil je toch een echte lekkere hollandse oliebol. Daarom hier het recept om ze zelf te kunnen maken.
Oliebollen recept voor ongeveer 50 oliebollen:
Ingrediënten / benodigdheden voor de oliebollen:
- 750 gram bloem.
- 35 – 40 gram verse gist.
- 3/4 liter halfvolle melk.
- 2 eieren
- 15 gram zout
- 40 gram suiker
- 50 gram margarine
- ca 170 gram rozijnen
- ca 170 gram krenten
- plantaardige olie om in te bakken
De bereiding van de oliebollen:
- De krenten en rozijnen laten wellen in lauwwarm water (kan al een dag van tevoren.
- Verwarm de melk lauwwarm is. Niet te heet want dan werkt de gist niet.
- Smelt de margarine.
- Maak de gist aan in een kopje met iets lauwe melk.
- Doe de bloem in de beslagkom. Een emmer is ook handig bij veel beslag. Maak een kuiltje in het midden. Giet in dit kuiltje de aangemaakte gist.
- De suiker, zout, gesmolten margarine en de eidooiers gaan in de beslagkom.
- Meng de ingrediënten en giet de lauwe melk erbij. Zorg dat er geen klontjes in het beslag komen en dat alle ingrediënten goed vermengd worden.
- Doe een vochtige doek over de kom en laat het beslag op een lauwwarme plaats 3 kwartier rijzen.
- Meng vervolgens de krenten en rozijnen door het gerezen beslag en laat het beslag nog eens 3 kwartier rijzen. Wanneer er geen vulling wordt gebruikt in de oliebollen, het beslag ook weer even roeren en ook weer 3 kwartier laten rijzen.
- Verhit de olie in de pan tot 180 graden (tot er een blauwe damp vanaf begint te komen).
- Neem een ijstang of twee eetlepels en dompel deze even in de hete olie. Schep dan het beslag als een bolletje en laat het in de hete olie laat glijden.
- De oliebollen moeten mooi lichtbruin worden gebakken. Controleer zo nu en dan even een oliebol of deze gaar is van binnen.
Eet smakelijk!
En na alle calorieën is het goed om weer een paar mooie wandeltochten te maken in de Eifel!
Zie onze wandelroutes: Wandelen in de Eifel: Mooie wandelroutes.