Site pictogram Eifel Info

De Laacher See, een prachtig kratermeer in de Eifel

laacher see maria laach eifel duitsland vulkaan kratermeer meer zwemmen
Laacher See kratermeer in de Eifel Duitsland Vulkaaneifel

De Laacher See is een prachtig kratermeer in de Eifel. Behalve dat het een prachtig stukje natuur is, heeft het kratermeer ook nog een andere en spannende kant.

In het oosten van de Eifel in Duitsland, gelegen in de Vulkaaneifel, ligt de Laacher See. Een imponerend meer midden in de prachtige natuur van de Eifel.

De Laacher See is adembenemend mooi om te zien en tegelijkertijd heeft het kratermeer ook iets mysterieus.

De Laacher See ligt niet ver van bekende plaatsen als Mayen en Koblenz. Het meer heeft een omtrek van circa 8 kilometer en is hiermee het grootste meer van Rheinland-Pfalz. Het is omgeven door prachtige beboste heuvels.

Vanaf bepaalde, hoger gelegen, uitzichtpunten is het een prachtig gezicht om het blauwe kratermeer te zien liggen rondom ingesloten door de hoge beboste heuvels.

Het ontstaan van de Laacher See.

De Laacher See is bijna 13.000 jaar geleden ontstaan bij het uitbarsten van de Laacher Vulkaan. Het meer bevindt zich in een vulkanische caldera.

Een caldera ontstaat bij het uitbarsten van een vulkaan waarbij de wanden en het plafond van de lege magmakamer instort en zo een holte, een kom ontstaat. Deze caldere heeft zich gevuld met water waardoor een soort van kratermeer is ontstaan.

Het enige échte kratermeer in centraal Europa bevindt zich in Bettenfeld; De Windsborn Kratersee. Zie ons artikel: De Windsborn Kratersee.

De uitbarsting van de Laacher vulkaan is immens geweest. Brokstukken zijn van ver nog teruggevonden. Het hele Vulkaaneifel gebied is interessant en zelfs nog (vulkanisch) actief.

Lees hier ook over in ons artikel: De Vulkaaneifel: Meren en kraters in de Eifel.

Maar de Laacher See is wel een bijzondere plek aangezien hier de vulkanische activiteiten door iedereen gewoon waargenomen kunnen worden.

Vulkanische activiteit onder de Laacher See.

De Laacher Vulkaan bevindt zich onder de oppervlakte en daarom verwacht je niet dat hier iets gebeuren kan, je ziet geen grote dreigende berg of vulkaan.

Aan de oostkant van het kratermeer kun je het water zien borrelen. Hier komt CO2 uit de bodem, een best wel apart en indrukwekkend gezicht.

Verder staan er in het gebied sensoren die bewegingen en schokken moeten signaleren en registreren. Ook worden er regelmatig watermonsters genomen.

Het gebied wordt dus wel degelijk nauwlettend in de gaten gehouden. Een lokale bewoner vertelde ons dat er af en toe ook wel bevingen zijn in het gebied.

Begin 2012 schreef de Daily Mail in Engeland een artikel over de Laacher See en de Laacher Vulkaan. Dit artikel werd overgenomen door veel europese media en er ontstond een lichte paniek over een op handen zijnde vulkaan uitbarsting in de Eifel.

Daarbij werden eigenlijk twee argumenten aangevoerd door de Daily Mail; 1. Het CO2 dat uit de bodem omhoog borrelt en 2. het feit dat de vulkaan over tijd is. In het verleden was de cyclus een uitbarsting om de 12.000 jaar, nu is er al bijna 13.000 jaar verstreken.

CO2 borrelt constant omhoog uit het water.

De “paniek” is natuurlijk totaal onnodig en de aangevoerde argumenten zijn niet steekhoudend. Het CO2 dat omhoog borrelt, en wat zo mooi is om te bekijken, komt al meer dan 30 jaar omhoog en een vaste cyclus heeft een vulkaan al helemaal niet.

Je kan dus niet stellen dat het nu weer na 12.000 jaar zou moeten gaan gebeuren. Het kan nog wel duizend jaar duren, niemand weet het.

Maar er was / is geen reden tot paniek werd door diverse wetenschappers bevestigd. Bovendien zijn er veel meer tekenen nodig voor een op hand zijnde vulkanische uitbarsting. Die tekenen zijn er (nog) niet en het gebied wordt goed in de gaten gehouden.

Recreatie rondom de Laacher See.

Recreatie op en bij de Laacher See. Je kan er prima zwemmen, een bootje huren of heerlijk wandelen en fietsen.

Rest om gewoon te genieten van de prachtige omgeving en de schoonheid van de Laacher See. Er kan gewandeld (het Pellenzer Seepfad. Aanrader!) en gefietst worden rondom het meer. In het gebied lopen ook diverse wandel- en fietsroutes.

Overal langs de oever van de Laachersee vind je bovendien prachtige plekken met uizicht over het kratermeer.

In de zomer kun je er zwemmen en heerlijk recreëren. Rondom het meer kun je aan het water liggen en een duik nemen. Tevens kun je er een bootje of waterfiets huren. Meer plekken om te zwemmen in de Eifel vind je bij de link onderaan dit artikel.

Ook ligt camping Laacher See pal aan het meer. Hier kun je direct aan het meer kamperen met je caravan, tent of camper.

Genieten bij de Laacher See. Foto © EifelInfo.nl

Boek een hotel en geniet van deze prachtige plek.

Een heerlijke omgeving om je vakantie door te brengen. Of gewoon even lekker een paar dagen of weekendje er uit!

De Laacher See, een prachtige omgeving om te verblijven.

De Laacher See is een absolute aanrader om te gaan bekijken wanneer je in de Eifel bent. In ieder jaargetijde is het hier adembenemend mooi. De bovengenoemde wandelroute, het Pellenzer Seepfad, is een goed uitgangspunt of je kan rechtstreeks naar het meer rijden.

Gratis parkeren.

Je kan gratis parkeren en in circa 10 minuten naar de oever van de Laacher See lopen. Zie de kaart voor de locatie van de parkeerplaats.

10 Weetjes over de Laacher See.

  1. Vulkanische Oorsprong: De Laacher See is gevormd na een vulkanische uitbarsting ongeveer 12.900 jaar geleden, tijdens het Laat-Pleistoceen. Het is de grootste vulkaankrater in de Eifel.
  2. Actieve Vulkanische Kenmerken: Ondanks dat de laatste grote uitbarsting duizenden jaren geleden plaatsvond, toont de Laacher See nog steeds tekenen van vulkanische activiteit, zoals gasbellen die opstijgen van de bodem van het meer, wat wijst op de aanwezigheid van magma onder het aardoppervlak.
  3. Natuurreservaat: Het gebied rondom de Laacher See is een beschermd natuurreservaat, wat betekent dat het een toevluchtsoord is voor wilde dieren en een populair gebied voor natuurliefhebbers en wandelaars.
  4. Abdij van Maria Laach: Aan de oevers van het meer staat de Abdij van Maria Laach, een prachtig voorbeeld van Romaanse architectuur, gesticht in de 11e eeuw. Het is nog steeds een actief benedictijner klooster.
  5. Geothermische Energie: De regio rondom de Laacher See wordt onderzocht op het potentieel voor geothermische energie, dankzij de vulkanische activiteit onder het aardoppervlak.
  6. Onderzoek en Onderwijs: De Laacher See is een belangrijk gebied voor geologisch en milieukundig onderzoek. Universiteiten en onderzoeksinstellingen gebruiken het meer en de omliggende gebieden als een natuurlijk laboratorium.
  7. Toeristische Attractie: Naast zijn natuurlijke schoonheid en geologisch belang, trekt de Laacher See ook bezoekers met watersportactiviteiten zoals zeilen en kajakken, evenals kampeer- en wandelmogelijkheden in de omgeving.
  8. Klimaatindicator: De sedimenten op de bodem van de Laacher See zijn belangrijk voor klimaatonderzoekers, omdat ze kunnen helpen om veranderingen in het klimaat en de omgeving in de loop der tijd te reconstrueren.
  9. Mythologie en Legendes: De Laacher See en zijn omgeving zijn onderwerp van lokale legendes en mythologie, vaak gerelateerd aan zijn vulkanische oorsprong en de mysterieuze uitstraling.
  10. Uniek Ecosysteem: Het meer heeft een uniek ecosysteem dat aangepast is aan de specifieke chemische samenstelling van het water, een gevolg van de vulkanische activiteit. Dit biedt een unieke habitat voor verschillende soorten flora en fauna.

Een bezoek waard

De Laacher See is dus niet alleen een natuurlijk wonder, maar ook een plek van wetenschappelijk onderzoek, historische betekenis, en recreatieve activiteiten, waardoor het een interessante bestemming is voor allerlei bezoekers.

Ook interessant om te lezen:

Mobiele versie afsluiten