De Rur Ufer Radweg (het Roer Oever fietspad) is een meerdaagse fietsroute waarin u niet alleen door de Eifel in Duitsland fietst maar ook door België (het startpunt) en door Nederland (het eindpunt).
Deze meerdaagse fietsroute van ongeveer 161 kilometer is zeer geschikt voor recreatieve fietsers en gezinnen doordat er weinig geklommen hoeft te worden op de Rur Ufer Radweg. De fietsroute staat in het teken van de rivier de Rur. Gedurende de fietstocht fietst u helemaal langs deze rivier.
Uiteraard kan de Rur Ufer Radweg in beide richtingen gefietst worden of u kunt slechts een gedeelte van deze mooie fietsroute fietsen.
Etappes Rur Ufer Radweg.
Het “officiële” startpunt van de Rur Ufer Radweg is in Signal de Botrange, in het natuurgebeid Hoge Venen, in België. Hier is de bron van de rivier de Rur en daar start de fietstocht. Het eindpunt van de Rur Ufer Radweg ligt in Nederland bij Roermond, waar de Rur in de Maas mondt.
Het Rur Ufer Fietspad is officieel in 4 etappes verdeeld:
- Botrange – Simmerath-Rursee
- Simmerath-Rursee – Heimbach
- Heimbach – Jülich
- Jülich – Roermond
Zoals eerder genoemd is de Rur Ufer Radweg voor iedereen een goed te fietsen route. Dus ook beginnende fietsers die een langere, meerdaagse tocht willen maken, gezinnen en ouderen kunnen prima het traject fietsen doordat de paden goed begaanbaar zijn en er weinig geklommen hoeft te worden. De fietsroute loopt voornamelijk over onverharde wegen (goed begaanbaar) afgewisseld met asfalt.
Onderweg op de Rur Ufer Radweg kunt u genieten van prachtige en wisselende landschappen. Zo komt u door het prachtige Hoge Venen natuurgebied in België doorlopend tot het grensgebied met de Eifel in Duitsland.
Fietsend door de Eifel kunt u genieten van de bekende prachtige natuur en uitzichten die de Eifel te bieden heeft en daardoor een geliefde streek is voor fietsers.
U fietst langs de prachtige plaats Monschau waar u zeker een stop moet maken of een overnachting moet overwegen. Monschau heeft een prachtig centrum waar veel te zien is en waar diverse bezienswaardigheden zijn. Overnachten, eten en drinken kan eveneens uitstekend in deze prachtige plaats in de Eifel. Alle informatie over Monschau vind je in ons artikel: Monschau in de Eifel: Een plaats die je moet bezoeken.
De Rur Ufer Radweg leidt u ook langs de stuwmeren zoals de Rurstausee. Verder komt u langs plaatsen als Heimbach en Nideggen met ook weer diverse bezienswaardigheden zoals de Jugendstilkraftwerk en Burg Hengebach in Heimbach. Of het Burgenmuseum in Nideggen.
Tussen Heimbach en Linnich loopt de Rurtal spoorlijn bijna paralel aan de Rur Ufer Radweg. Op dit traject zijn diverse stations. Mocht u dus verder met de trein willen, of een stuk met de trein dan kunt u opstappen met de fiets.
De Rur Ufer Radweg eindigt tenslotte in Nederland, in Roermond waar de Rur in de maas mondt. Daar aangekomen heeft u een prachtige fietsroute achter de rug, welke uitnodigt tot het fietsen van meer mooie routes in de Eifel.
Praktische informatie:
- Lengte: 161 kilometer
- Start / Eindpunt: Signal de Botrange, Hoge Venen, België / Roermond, Nederland
- Bewegwijzering: Goed en doorlopend aangegeven door middel van borden.In België en Nederland door de bekende “knooppunten”
- Vervoer: Rurtalspoorlijn tussen Heimbach en Linnich. En meerdere stations op de route.
Hotels op de fietsroute:
- Eind etappe 1: Hotels in Simmerath-Rursee
- Eind etappe 2: Hotels in Heimbach
- Eind etappe 3: Hotels in Jülich
- Eind etappe 4: Hotels in Roermond
Misschien wilt u ook lezen:
Ger van Hinsberg zegt
fietsroute lijkt ons erg leuk.
Hoe kom ik aan die routebeschrijving
Eifel Info zegt
Op de website van de Rur Ufer Radweg kunt u een kaart bekijken met de fietsroute en belangrijke punten. Verder is er de mogelijkheid om daar de fietsroute als GPX bestand te downloaden voor de (fiets) navigatie. Kijk hier: Officiële website Rur Ufer Radweg.
Bert Vester zegt
In tegenstelling tot wat hierboven wordt beweerd, eindigt de Rur-Ufer-Radweg niet in Roermond, laat staan bij het punt waar de Roer in de Maas stroomt. De Radweg houdt op net voordat je de grens overgaat bij Vlodrop. Dat wil zeggen de routebordjes houden op en je moet dus zelf maar zien hoe je in Roermond bij de riviermonding komt.
Ik begrijp best dat je in de stad niet kan verwachten dat je een fietspad langs de rivier kan aanleggen, maar het was toch wel zo sympathiek geweest vanaf de grens tot de monding een route uit te zetten, waar je prettig kan fietsen, van de omgeving kan genieten en ook wat meekrijgt van de schoonheid van de stad Roermond.
Vaes zegt
Ben ik met je eens. Heb de route helemaal vanuit monschau gefietst met 20 kg bepakking . Van monschau tot heimbach langs de ruhrsee is het zeer slecht . Paden heel smal met dikke keien en veel gaten echt niet geschikt voor gezinnen zoals in de beschrijving staat. En ook flinke hellingen en paden waar je echt niet met 2 naast elkaar kunt. Zeker in de bossen zou deze route beter bewegwijzering moeten worden.
Noëlle zegt
Mee eens. Eigenlijk is een groot deel het best begaanbaar met een mountainbike, en niet met een “gewone”fiets.
Petra zegt
Toevallig hebben we gisteren in de buurt van Vlodrop/Roermond gewandeld en daar vrij nieuwe bebording gezien.
Jeroen zegt
Heb de route in 2016 met mijn vrouw gereden
– roermond – Heimbach 1 dag prima te doen. In de buurt van Heimbach een B&B genomen
– Volgende dag naar Stavelot. Klein stuk vanaf Heimbach (of Nideggen) was onverhard maar goed te doen. Prachtige tocht. Later de VennBahnweg gepakt en een andere oude spoorlijn (via Malmedy) naar Stavelot. Prachtige route
In viewranger: https://my.viewranger.com/route/details/ODc3MTU3