Het Amfitheater in Trier, de oudste stad van Duitsland, is één van de vele bouwwerken uit de Romeinse tijd die te vinden zijn in Trier.
Circa 100 jaar na Chr. werd het Amfitheater in Trier gebouwd en het theater bood plaats aan 20.000 toeschouwers. Trier was in die tijd een rijke en grote (belangrijke) stad anders zou een dergelijk prestigieus project als het Amfitheater van Trier niet gebouwd zijn door de Romeinen.
Wil je alles weten over Trier, zoals de bezienswaardigheden, winkelen, eten & drinken, parkeren, overnachten en nog veel meer, lees dan ook ons artikel: Trier. Alle info over de oudste stad van Duitsland.
Het Amfitheater werd op een iets andere wijze gebouwd dan andere arena’s. Door de ligging van het theater aan de voet van de Petrisberg was het bij de bouw niet nodig aan één kant aarde te storten. De tribunes aan die zijde werden gemaakt uit de berghelling.
Op sommige plaatsen op de berghelling werd wat aarde afgegraven en ergens anders weer gestort. Zo kreeg het Amfitheater van Trier langzaam haar vorm. De ingangen onder de kunstmatige heuvels, de vormitoria genoemd, werden samen met de toegangsportalen en de muren boven de tribunes van de arena, van steen gebouwd. Zo ontstond een bouwwerk met een buitenomtrek van 140 bij 120 meter en de binnenarena met een afmeting van 75 bij 50 meter.
In de muren van het Amfitheater zijn ingangen gemaakt die leiden naar kamers waar mensen en dieren werden ondergebracht. Onder de arena bevindt zich een keldercomplex waar vermoedelijk een soort hefplatform heeft gestaan.
Verder zijn de originele houten balken nog te zien, een onderdeel van de zuigerpomp die zorgde voor de afwatering naar de nabijgelegen beek, de Olewiger Bach.
In de tijd dat het Amfitheater van Trier in gebruik was werd het ondermeer gebruikt voor gladiatorengevechten en er werden ook executies uitgevoerd. Nog een opmerkelijk doel van het Amfitheater was dat deze werd gebruikt als oostelijke stadspoort want het Amfitheater maakte deel uit van de stadsomwalling. De toegangsweg liep dwars door de arena heen.
Begin jaren 400 na Chr. werd er bij de Germaanse invallen hevig gevochten, ook in de arena. Na de val van het (west)Romeinse rijk werd het Amfitheater van Trier langzaam een ruïne doordat de lokale bevolking de stenen van het theater gebruikten voor nieuwbouw in Trier.
In 1986 werd het Amfitheater, samen met andere Romeinse bouwwerken in Trier, op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Bent u in Duitsland, in de Eifel dan is een bezoek aan het Amfitheater in Trier zeker de moeite waard!
Praktische informatie:
- Openingstijden: april – september: dagelijks 9 – 18 uur. oktober en maart: dagelijks 9 – 17 uur. november – februari: dagelijks 9 – 16 uur
- Entreeprijzen: volwassenen: € 3,-. Kinderen/jongeren (t/m 17 jaar): € 1,50.
- Meer info: Zoals routebeschrijving, groepskortingen, rondleidingen etc zie website Tourist informatie Trier.
Misschien wilt u ook lezen:
Geef een reactie