De Basilica van Constantijn in Trier is een prachtig en vooral groot gebouw uit de Romeinse tijd, bewaard gebleven uit de oudheid en geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco.
De Aula Palatina, de Latijnse naam voor de Basilica van Constantijn, is de grootste “zaal” die uit de klassieke oudheid bewaard is gebleven. De Basilica is omstreeks 310 na Chr. gebouwd in de periode van Constantijn de Grote.
Met de afmetingen en de architectuur van de Basilica van Trier wilden de Romeinen de macht en de grootsheid van de keizer tot uitdrukking brengen. Met dit romeinse bouwwerk is dat uitstekend gelukt.
Wil je alles weten over Trier, zoals de bezienswaardigheden, winkelen, eten & drinken, parkeren, overnachten en nog veel meer, lees dan ook ons artikel: Trier. Alle info over de oudste stad van Duitsland.
De afmetingen van de Basilica van Constantijn in Trier zijn enorm en zelfs voor deze tijd geldt dat nog. Het Romeinse bouwwerk heeft een lengte van 67 meter (met de toegangshal erbij zelfs 75 meter), een breedte van 27,2 meter en een hoogte van maar liefst 33 meter. De diepte van de ruimte wordt zelfs nog versterkt doordat de Romeinen door optische “trucage” in de bouw, het geheel nog groter lieten lijken. Zo maakten ze de ramen en de nissen naar het midden toe kleiner, dit gaf een nog ruimtelijker beeld.
De Basilica van Contantijn was van binnen rijkelijk voorzien van marmer, mozaïeken en beelden. Er was zelfs vloerverwarming in de Basilica. Het gebouw diende als paleis, de troonzaal van Constantijn de Grote wanneer hij in dit gedeelte van het Romeinse Rijk verbleef.
Aan alle pracht van het gebouw kwam een einde bij de val van het Romeinse Rijk in 475 na Chr. De Frankische troepen vernielden het gebouw en bouwden later een nederzetting binnen de muren van de Basilica, een dak zat er niet meer op na de verwoesting.
Eeuwen later werd door de aartsbisschop van Trier het gebouw in dienst genomen als bestuurscentrum. Na 1614 werden er drie paleisvleugels aangebouwd. Sinds het midden van de 19e eeuw wordt de paleisaula als oudste en eerste protestantse kerk in (het katholieke) Trier gebruikt.
In 1944 werd het gebouw, tijdens de Tweede Wereld oorlog, opnieuw verwoest. In 1956 werd de Basilica van Contstantijn opnieuw in gebruik genomen na weer te zijn gerenoveerd. Tot slot werd het gebouw in 1986 geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Wanneer u in de Eifel in Trier bent en u de vele Romeinse bouwwerken gaat bekijken in de oudste stad van Duitsland, mag u de Basilica van Contantijn zeker niet missen.
Praktische informatie:
- Adres: Weberbach / Konstantinplatz, 54290 Trier
- Openingstijden: april – oktober: werkdagen 10.00 – 18.00 uur, zondag 12.00 – 18.00 uur. november – maart: werkdagen 11.00 – 12.00 uur en 15.00 – 16.00 uur, zondag 12.00 – 13.00 uur. maandag gesloten. Tijdens concerten of kerkdiensten geen bezichtigingen of rondleidingen.
- Toegang: gratis (behalve bij concerten)
- Meer info: check altijd even de actuele openingstijden op de info website Trier.
Misschien wilt u ook lezen:
Harry van Dongen zegt
Geachte mijnheer, mevrouw,
Ik zou graag willen weten of en zo ja welke gedeelten van (het glas in de) de ramen van de basilica in Trier nog origineel Romeins zijn.
Met vriendelijke groet,
Harry van Dongen