Na het prachtige late-nazomerweer van de afgelopen week zouden we bijna vergeten dat het weer tijd wordt om de zomerbanden te verwisselen voor de winterbanden.
Maar hoe zit dat nou precies met winterbanden, zijn die nou wél of niet verplicht in Duitsland? Hierover bestaat veel onduidelijkheid.
De regels voor winterbanden in Duitsland. Winterbanden verplicht?
Kort gezegd ja! In Duitsland (en dus ook in de Eifel) is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Dit geldt niet alleen voor auto’s, bestelwagens of busjes maar ook voor campers. Voor een caravan bestaat geen plicht voor de winterband.
Bij winterse omstandigheden is het gebruik van banden met wintereigenschappen verplicht. De verplichting in Duitsland is dus niet gebonden aan een bepaalde periode of gebied, maar aan de omstandigheden ter plaatse.
Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
Vaak hoor je dat de winter banden gemonteerd moeten zijn in een bepaalde periode. Dit is niet juist. De winterband moet gemonteerd zijn wanneer er sprake is van winterse omstandigheden, ongeacht welke periode.
Wat zijn dan winterse omstandigheden? Winterse omstandigheden zijn gladheid door sneeuw, sneeuwmodder, ijs, ijzel of rijpvorming.
Raadpleeg hiervoor het weerbericht zodat u weet wat de weersvoorspellingen zijn.
De winterband.
Heb je geen winterbanden? Blijf dan bij (verwachte) gladheid, ijzel of sneeuw thuis. Je riskeert anders een boete of problemen bij een ongeval.
Winterbanden zijn banden met het sneeuwvlok-symbool. Het symbool M+S banden is niet beschermd, maar is in Duitsland toegestaan (regeling tot 1-1-2018). Dat geldt ook voor all-season banden zonder het sneeuwvlok/3PMSF symbool.
Profieldiepte.
Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn. Aanbevolen wordt tenminste 4 mm. (De discussie loopt nog of 3 of 4 mm een minimum eis wordt.)
Nieuwe eisen winterbanden.
Vanaf 1 januari 2018 zijn er in Duitsland nieuwe eisen gesteld aan de winterband.
Vanaf die datum gelden als winterbanden:
- Banden met een sneeuwvloksymbool of sneeuwvlok met bergpictogram (alpinesymbool of 3PMSF) Dus ook allseason / 4 season banden met dit sneeuwvlok / 3PMSF symbool.
- Let op! banden met alleen het M + S symbool van vóór 1 januari 2018 zijn nog toegestaan tot uiterlijk 30 september 2024.
(Bron: ANWB)
Wordt er toch gereden met zomerbanden tijdens winterse omstandigheden dan riskeert u een boete.
En wanneer u betrokken raakt bij een aanrijding/ongeval, terwijl er bij winterse omstandigheden werd gereden op zomerbanden, dan kan dit consequenties hebben voor de aansprakelijkheid.
Kortom gaat u naar Duitsland in een periode dat er winterse omstandigheden kunnen komen of zijn, monteer goede winterbanden!
Winteruitrusting auto.
Naast de bovengenoemde banden dient de auto ook deugdelijk voor de winter te zijn uitgerust.
Denk hierbij aan de plicht om voldoende ruitenwisservloeistof (met antivries) te hebben en goede ruitenwissers.
Sneeuwkettingen.
En vergeet ook geen sneeuwkettingen mee te nemen wanneer u in bergachtig gebied komt, zoals veel plekken in de Eifel.
In bergachtig gebied kan het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn. In dat geval staat dat aangegeven door middel van (verkeers)borden.
Het lijkt misschien overdreven maar je zal ze maar nodig hebben.
Ga je dus tijdens winterse omstandigheden (of zijn die te verwachten) naar de Eifel of elders in Duitsland, tref de juiste voorbereidingen!
Tip: Wist u dat de Eifel een prachtig wintersportgebied is? Kijk eens bij ons overzicht Wintersport in de Eifel: Een overzicht van de wintersportgebieden.
Kiki Wals zegt
Ik wist niet dat ik een boete in Duitsland kan krijgen als er toch gereden met zomerbanden tijdens winterse omstandigheden! Binnenkort moet ik naar Duitsland, en ik heb nog geen winterbanden. Bedankt voor de informatie! Ik zal ervoor zorgen dat ik winterbanden koop voordat ik naar Duitsland ga.
MJ zegt
Mijn winterbandenprofiel is op dit moment 3 1/2, woensdag ga ik wisselen en is mij aangeraden om nieuwe te kopen,in NL is dat wel voldoende ,maar in Duisland niet,wat is nu het beste,nieuwe of nog een jaar de oude gebruiken.
Eifel Info zegt
In Duitsland voldoet u momenteel met 3 1/2 mm profiel ook nog aan de wettelijk eis (minimaal 1,6 mm). In Duitsland loopt momenteel de discussie nog over de verhoging van de minimale profieldiepte naar 3 of 4 mm voor winterbanden. Geadviseerd wordt echter 4 mm. De keus is dus aan u.
M-J Bessems zegt
Hoe is het met 4 seizoenenbanden. Mogen die wel in Duitsland?
Eifel Info zegt
Nee die zijn niet toegestaan wanneer er winterse omstandigheden zijn. Echter wanneer de 4 seizoensbanden zijn voorzien van het M + S symbool, dan geldt er een overgangsregeling (zie het bovenstaande artikel). Er zijn ook (nieuwere) 4 seizoensbanden met het Alpine symbool (berg met sneeuwvlok) als deze winter-getest zijn mogen ze wel worden gebruikt.
Erna Koops zegt
Als je toch regelmatig door het hele jaar in Duitsland rijdt is het aanhouden van de Oktober-Ostern periode helemaal niet verkeerd. Ik ga naar Kerstmarkten en in Oktober de Eifel en Hunsrück in. Ben het regelmatig tegen gekomen eind oktober dat het smorgens bevroren wegen gaf. Dan is het wel fijn rijden als je een paar haarspeld bochten op of af moet. Ook in Maart rijdt graag door besneeuwd landschap. Het ligt er dus vooral aan in welke periode je de winterse omstandigheden kunt verwachten.bv twee jaar geleden in Oktober met 20gr heen en met min 3 terug twee weken later. Het is maar waar je voor kiest
Vincent zegt
Bedankt voor het delen van de eisen voor winterbanden. De Nederlandse regels ken ik, maar was benieuwd of deze erg afwijken van de Duitse. Wanneer ik weer op wintersport ga zal ik mijn banden nog even nalopen, zodat ik veilig de weg op ga en mij aan de regels houd.